sâmbătă, 7 iunie 2014

Mituri despre ciuperci

Mi-am propus mai demult sa scriu despre miturile despre ciuperci . Cumva , le-am impartit in doua :
- mituri care te fac sa consumi cu incredere , si dimpotriva , mituri care te sperie rau de tot , de nu mai vrei sa auzi de ciuperci , sau care te fac sa lasi multe ciuperci foarte gustoase in padure si sa nu le culegi .
Dar dintre toate , cel mai halucinant este mitul :
CIUPERCILE SUFERA MUTATII !!!
De cate ori nu ati auzit la posturile de televiziune , ca urmare a unor regretabile intoxicatii cu ciuperi , medici sau "somitati" in materie de ciuperci , care sa spuna ca , mai nou , ciupercile sufera mutatii ?
Cred ca de foarte multe ori , dar ce zic eu , de multe ori , in mai toate cazurile se spune asta .
Si e complet neadevarat ! Ciupercile nu sufera nici un fel de mutatii ! Singura cauza a intoxicatiilor cu ciuperci este confundarea unei ciuperci otravitoare cu o ciuperca comestibila .
Motivul pentru care se spune asta este de regula urmatorul : Persoana (sau familia ) care s-a intoxicat cunoaste foarte bine ciupercile locului , le culege de N ani , si nu a patit niciodata nimic . Si acum uite ce tragedia s-a intamplat . Dar ciupercile , in anumite conditii se confunda ! ( Vorbesc aici despre cazurile de confuzie , si nu vorbesc despre luarea din nestiinta a unei ciuperci despre care nu ai nici un fel de informatie , sau cum cred ca se intampla de multe ori , adultii merg la cules impreuna cu copii , care pot pune in cos , fara ca adultul sa observe , o ciuperca otravitoare ) .
Si va pot da un exemplu , pe care l-am mai scris in postarea cu Amanita Muscaria , cand , fiind in padure cu niste prieteni , intr-un loc nou ( pentru ca in locurile noi poti confunda cel  mai usor o ciuperca ) , au confundat Amanita Muscaria ( otravitoare ) cu Amanita Cesareea ( excelenta ) . Si asta , pentru ca la o privire superficiala , arata exact la fel ! Adica , Amanita muscaria , care este o ciuperca rosie cu puncte ( scoame ) albe , era portocalie , fara scoame , exact ca Amanita cesareea (Craita , sau buretele cezarului ) . Si asta s-a intamplat din cauza ca au fost niste zile ploioase , ploaia a spalat scoamele de pe ciuperca , si tot ploaia indelungata a decolorat ciuperca rosie , si a transformat-o in portocalie . Si de sus , uitandu-te doar la palarie , parea ok . Diferenta , pentru cunoscatori , este ca Amanita muscaria are intotdeauna piciorul si lamelele albe , iar Amanita Cesareea are intotdeauna lamelele si piciorul galbene . Cred ca destul de multi culegatori culeg amanita cesareea si in stadiu de ou , un lucru destul de periculos , caci atunci nu se diferentiaza foarte mult cele doua ciuperci . Deci cam asta e , ciupercile nu sufera mutatii , dar in anumite conditii se confunda usor .
Daca ar fi sa dau primele trei cele mai periculoase ciuperci din padure sunt Amanita phalloides , care se poate confunda usor cu Vinetica , sau omphalotus olearius (portocaliu) care se confunda cu deliciosii Cantharellus cibarius (galbiori ) si Amanita phanterina , care se poate confunda cu Amanita rubescens (cucul).
Am scris mult la primul mit , pe ormatoarele le trec doar in revista :
Toate ciupercile viu colorate sunt otravitoare . 
Nimic mai fals , sunt foarte multe ciuperci viu colorate foarte bune , ca de exemplu : Sarcoscypha austriaca ( urechea babei ) apare in aprilie si e de un rosu aprins , foarte gustoasa .
Sau laccaria amethystina , o ciuperca micuta , de un violet foarte frumos , iarasi foarte gustoasa . Sau Lepista Nuda , tot violet , mai pal . Si multe altele .
Toate ciupercile care oxideaza ( se albastresc ) sunt otravitoare .
Fals . Sunt multe feluri de Boletus ( hribi ) care oxideaza , unii foarte puternic , si sunt comestibili , deliciosi . 
Acum cateva mituri , care va pot intoxica .
Lingurita de argint .
Daca se pune o lingurita de argint in mancarea de ciuperci , si se oxideaza , ciupercile nu sunt comestibile . Fals . Lingurita poate sa nu oxideze si ciupercile sa nu fie comestibile .
La fel si mitul Catelului de usturoi .
Si inca unul :
Ciupercile mancate de melci sunt comestibile .
Si asta e fals , melcii mananca si ciuperci otravitoare , ei nu au un sistem digestiv asa de complex ca al omului asa ca nu simt toxinele din ciuperci . 
Dar , mai scriu si alta data , ca m-a apucat foamea , si am niste galbiori de la ultima iesire , de sa te lingi pe degete .
Concluzie : Nu culegeti decat ce cunoasteti , pentru ca , stiti cum se spune :
Toate ciupercile sunt comestibile . Unele o singura data .



8 comentarii:

  1. Asa este. Corect spus. Si mai sunt si altele

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte adevarat !
    Mie, pana acum nu mi s-a intamplat, sa mănânc ciuperci otravitoare (după ultimul festin cu ciuperci, au mai urmat si altele)
    Totusi, cum pot recunoaste (ma ales diferentia) hribi comestibile ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu înțeleg la ce va referiți. Daca spuneti hribi la ciuperci in general, nu exista o descriere generală care sa spună care sunt comestibile. Daca, in schimb va referiți la hribi, adică familia Boletus, atunci, TOATE , in afara de una ( Boletus Satanas , care are pălăria albă ) sunt comestibile. Unele, ( cele care se oxidează când le rupi (se albăstresc)), trebuie fierte 30 minute înainte, apoi sunt bune de mâncat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Aș vrea să știu ciupercile campioni de pasune de ce cand le gătesc au un miros ciudat și culoarea galbenă?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pt ca le ai confundat cu xanthodermus care au un puternic miros de iod și piciorul se îngălbenește la baza!

      Ștergere
  5. Am primit un fel de hribi dar se inverzesc când ii tai. Sunt buni???

    RăspundețiȘtergere
  6. Am un coleg nebun care musca din piciorul ciupercilor. Daca e iute, acra sau amara, o aruncă. Daca are gust specific de ciuperca, o mănâncă. Până acum e viu. Așa culege și ciuperci pe care eu nici nu le-aș atinge. Dar sincer nu o sa incerc metoda lui. Rămân la ce știu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bine faceți ca nu ii luați exemplul! Unele ciuperci letale au un gust foarte bun!

      Ștergere