Una din cele mai apreciate ciuperci comestibile din lume , in zona noastra , localnicii o cauta odata cu secerisul graului , anul acesta am gasit-o si mai devreme , chiar si la mijlocul lunii mai .
Dar in locurile consacrate , acum incepe sa apara , acestea sunt primele exemplare , sigur o sa gasim multe anul acesta . Acum studiez o modalitate de conservare , sa ne bucuram de ea si la iarna .
Ca orice amanita , iese din ou , in prima poza , langa cos , sunt o gramada de oua de Craita .
Se poate confunda cu Amanita Muscaria , toxica , dar Amanita Muscaria apare un pic mai tarziu , prin august . Diferenta principala , am mai scris dar repet , este ca daca Amanita Caesarea are intotdeauna piciorul si lamelele galbene , Amanita Muscaria are intotdeauna piciorul si lamelele albe . Restul diferentelor , in anumite conditii de clima , pot disparea . De exemplu , am intalnit cazuri cand scoamele de pe palarie , si culoarea rosie de la Amanita Muscaria , au disparut (scoamele au disparut iar culoarea rosie , fiind solubila in apa s-a transformat in portocaliu ), confuzia fiind usor de facut daca nu studiam atent piciorul si lamelele ciupercii .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu