O adevarata delicatesa , americanii ii spun " puiul padurii " , deoarece , se aseamana ff mult cu pieptul de pui , ca si aspect si ca si consistenta . Prajita simplu in ulei ( sau in unt ghee o sa scriu odata si despre ghee , un unt clarifiat , care are temperatura de ardere mai mare decat a untului obisnuit ), usor pacalesti pe cineva ca e piept de pui .
Am mai gasit-o in multe locuri , sporadic , dar niciodata pana acum atat de multa si in exemplare atat de frumoase . Puteam satura un regiment cata am gasit .
Dar nu am gasit-o din intamplare . Am gasit cate un exemplar in diverse locuri la iesiri anterioare , si m-am gandit ca daca a inceput sa apara , sigur o gasesc intr-o vale stiuta de mine , unde sunt f multi copaci , in special ciresi , mari , batrani , rupti si cazuti , care din cauza accesului imposibil cu utilaje , raman acolo si putrezesc .
Dar sa pun si cateva poze :
Acum , sa vedeti ce a iesit in tigaie . Asta a fost sarja de proba , pentru ca am citit undeva ca iasca galbena poate da alergii persoanelor mai sensibile , nu din cauza ciupercii in sine , ci din cauza copacului pe care creste . Astea au fost , asa cum am mai spus , toate gasite pe cires , sigur sunt bune , doar ca o prevedere in plus nu strica .
Sa o luati cu incredere cand o vedeti prin padure , unde ati gasit-o odata , aveti toate sansele sa o mai gasiti , asa ca tineti minte locul , cu singura precautie ca daca sunteti o persoana alergica , testati cu o cantitate mica la inceput . Nu se poate confunda cu nici o alta iasca .
Se poate pastra fara sa-si piarda nimic din proprietati sau consistenta la congelator , asa ca daca gasiti exemplare mari , le puteti pastra congelate .
Se iau si se consuma doar exemplare tinere , moi , care se taie usor cu cutitul , cand e batrana devine atoasa.
Pofta buna si spor la ... ciupercarit .
Buna ziua,
RăspundețiȘtergereSunt extrem de pasionata de ciuperci, insa in Romania ma confrunt cu situatia de a nu gasi usor un specialist in micologie care sa imi valideze descoperirile in materie de ciuperci.
Am specii pe care le cunosc bine si nu sunt deloc neincrezatoare sa le culeg, insa stiu ca sunt si multe alte ciuperci sanatoase si comestibile pe care as putea sa le culeg. De exemplu, am gasit deunazi o ciuperca pe care am verificat-o in ghidul ciupercilor comestibile, ca fiind aceasta iasca galbena, insa as fi vrut sa ma ajute un cunoscator si sa imi confirme ca nu ma insel.
As fi vrut sa imi dati un sfat legat de cum pot sa abordez culesul de ciuperci in Romania. Cum sa validez cu un specialist ca am gasit cu adevarat o specie comestibila?
Cu multumiri,
Carmen
Singurul specialist in micologie pe care îl cunosc, se numește Cristian Tuculescu, și este chiar din Cluj. Domnia sa tine și un curs online despre ciuperci, la care eu sunt înscris. Dacă va interesează, va dau mai
ȘtergereMulte informații. Și eu ma consider tot un pasionat de ciuperci. Am început autodidact, cumpărând cărți despre ciuperci (Ghidul culegătorului de ciuperci, Ciuperci din flora spontana a României a d-nei Tudor, etc, etc, folosesc și un soft pe telefon care la început m-a ajutat mult, Rogers Mushroom, luat de pe appstore.). Pentru început, dacă aveți pagina pe facebook, va Invit intr-un grup de pasionați, Ciupercarii Amatori, unde, dacă postați o ciuperca pe care nu o Cunoașteti, eu sau unul din ceilalți peste 300 de membrii ai grupului, sigur va vor da cele mai bune sfaturi. Eu, pe facebook, sunt tot Ciuperci Ana Lugojana.
Cum se prepară tocăniță?
RăspundețiȘtergere