A aparut iasca galbena !!!
O adevarata delicatesa , americanii ii spun " puiul padurii " , deoarece , se aseamana ff mult cu pieptul de pui , ca si aspect si ca si consistenta . Prajita simplu in ulei ( sau in unt ghee o sa scriu odata si despre ghee , un unt clarifiat , care are temperatura de ardere mai mare decat a untului obisnuit ), usor pacalesti pe cineva ca e piept de pui .
Am mai gasit-o in multe locuri , sporadic , dar niciodata pana acum atat de multa si in exemplare atat de frumoase . Puteam satura un regiment cata am gasit .
Dar nu am gasit-o din intamplare . Am gasit cate un exemplar in diverse locuri la iesiri anterioare , si m-am gandit ca daca a inceput sa apara , sigur o gasesc intr-o vale stiuta de mine , unde sunt f multi copaci , in special ciresi , mari , batrani , rupti si cazuti , care din cauza accesului imposibil cu utilaje , raman acolo si putrezesc .
Dar sa pun si cateva poze :
Acum , sa vedeti ce a iesit in tigaie . Asta a fost sarja de proba , pentru ca am citit undeva ca iasca galbena poate da alergii persoanelor mai sensibile , nu din cauza ciupercii in sine , ci din cauza copacului pe care creste . Astea au fost , asa cum am mai spus , toate gasite pe cires , sigur sunt bune , doar ca o prevedere in plus nu strica .
Sa o luati cu incredere cand o vedeti prin padure , unde ati gasit-o odata , aveti toate sansele sa o mai gasiti , asa ca tineti minte locul , cu singura precautie ca daca sunteti o persoana alergica , testati cu o cantitate mica la inceput . Nu se poate confunda cu nici o alta iasca .
Se poate pastra fara sa-si piarda nimic din proprietati sau consistenta la congelator , asa ca daca gasiti exemplare mari , le puteti pastra congelate .
Se iau si se consuma doar exemplare tinere , moi , care se taie usor cu cutitul , cand e batrana devine atoasa.
Pofta buna si spor la ... ciupercarit .